CNN Vital Signs diskuterer perspektiver på overgangsalder og kvinners helse

Vitenskapelig er overgangsalderen  et stadium i en kvinnes liv der menstruasjonen stopper naturlig, ettersom kvinnelige hormoner som østrogen og progesteron ikke lenger produseres av eggstokkene.

Denne fasen inntreffer vanligvis i gjennomsnitt mellom 48 og 51 år. Men for mange kvinner kan ankomsten til denne fasen av livet være skremmende og skyldes myter og fordommer.

Overgangsalderen markerer en overgangsperiode i en kvinnes reproduktive liv , med en lang varighet, som kan være 20 til 25 år, avhengig av datoen for siste menstruasjon. På dette stadiet kan gynekologer bidra til å forebygge sykdommer som for eksempel brystkreft og osteoporose.

Denne ukens CNN Vital Signs avslører at det ikke er noen grunn til å være redd, og at overgangsalderen kan leves veldig godt. Programmet presentert av kardiolog Roberto Kalil vil sendes denne søndagen (9), klokken 19:30, og forsterker det mangfoldige innholdet med CNN Soft- merket .

Tegn og symptomer på overgangsalder

I episoden forklarer eksperter at noen relevante symptomer oppstår i overgangsperioden til menopause og postmenopause generelt.

“Kvinner kan oppleve vasomotorisk ustabilitet i denne perioden, som er hetetokter eller hetetokter, og menstruasjonsforandringer – sykluser begynner å bli uregelmessige,” sier gynekolog Edmund Baracat, professor ved University of São Paulo (USP) – se intervjuet ovenfor .

“Dette er plutselige varmeanfall generelt, som påvirker den øvre delen av brystet, nakken og ansiktet. Hetebølgen kommer, den varer noen minutter, men inntrykket er at den varer mye lenger, på grunn av ubehaget ved dette symptomet. Generelt er det en akselerert hjertefrekvens og svette av varme ledsaget av svette. Disse symptomene oppstår vanligvis om natten, og svekker kvinnens søvn”, legger lege César Eduardo Fernandes, professor i gynekologi ved Faculdade de Medicina do ABC.

I episoden forteller programleder Solange Frazão , en av de første treningsmusene i Brasil, litt om sin opplevelse.

“Overgangsalderen kom litt sakte inn i livet mitt. Hun ble 52 til 53 da mensen begynte å svikte. Syklusene i livet mitt plaget meg aldri. Jeg var en kvinne som ikke hadde kramper, jeg hadde ikke forsinkelser, de var alltid veldig rettferdige. Så mye at jeg aldri trengte å ta prevensjon, alt var i rute, alt var helt riktig. Og da overgangsalderen begynte å vise tegn, begynte jeg å kjenne fraværet av syklusen, forteller Solange.

Sunn livsstilsikon , Solange intensiverte treningene sine i denne perioden, kuttet sukker og opprettholder et balansert kosthold, i tillegg til å gjøre hormonbehandling til rett tid.

“Siden jeg virkelig liker å ta vare på helsen min, har jeg allerede spurt gynekologen. Og han sa: Jeg tror overgangsalderen kommer. Jeg kom og så på meg selv, i speilet og sa: veldig fin overgangsalder, velkommen”, sier programlederen.

helsevesen

Doktor Rogério Bonassi Machado, president for Brazilian Climacteric Association, sier at omsorg under overgangsalderen er rettet utover symptomlindring , med tanke på kvinners helse som helhet.

“Når vi snakker om behandling av klimakteri, behandling av overgangsalder, snakker vi om generell oppmerksomhet på kvinnelig helse. Først sporing av kroniske sykdommer , se kvinnene som skader seg selv mest i det øyeblikket, fremme livsstilstiltak. Å oppmuntre til fysisk trening, tilstrekkelig kosthold, røykeslutt, alt dette er en del av en global handling, sier Machado.

Hormonell terapi

Spesialisten forklarer at hormonbehandling innebærer administrering av hormonet som mangler for kvinnen i det øyeblikket, som er østrogen.

«Vi vet at denne behandlingen er effektiv mot hetetokter, forbedrer urogenital atrofi og forebygger osteoporose. Dette er stativet for hormonbehandling for overgangsalder. Ikke alle kvinner trenger hormonbehandling. Alt dette gjøres en etter en, det er ingen universell oppskrift for alle kvinner. Faktisk er dette det viktigste: at hver kvinne har en behandling som passer best for henne, påpeker hun.

Lege César Eduardo Fernandes sier at hormonbehandling fortsatt er omgitt av myter, som kan skade kvinners etterlevelse av behandling.

«Den første og mest relevante saken som kvinner er veldig redde for, er å gå opp i vekt. Og det andre har å gjøre med risikoen for kreft, sier han.

Ifølge spesialisten, etter overgangsalderen, har kvinner en svekkelse av den såkalte basalmetabolismen. “Det er akseptert at basalmetabolismen synker mer eller mindre 2% per tiår. Så det er viktig å gi kvinner beskjed om at de trenger mindre kaloriinntak og mer energiforbruk på dette stadiet av livet, forklarer han.

Når det gjelder brystkreft, sier Fernandes at hormonbehandling allerede har vært ansett som en bekymring i forhold til sykdommen, men at vitenskapelig dokumentasjon tyder på at risikoen er den samme for de som ikke gjennomgår hormonbehandling.

«I dag vet vi også at hvis de tar hormonet innen fem år, øker det ikke risikoen for brystkreft. Risikoen for brystkreft hos en bruker av hormonbehandling de første fem årene sammenlignet med de som ikke tar hormonbehandling er den samme, sier han.

Livskvalitet

Journalist og programleder Ana Paula Padrão, som deltar i episoden, forteller at hun hadde godt av hormonbehandling, uten kontraindikasjoner.

«Jeg vet at det fortsatt er mange fordommer rundt hormonerstatning, det er leger som ikke anbefaler det og det er kvinner som ikke tilpasser seg, som har mange symptomer som er mer skadelige enn selve hormontapet. Det er mange ting vi må diskutere, men det er kvinner som meg, som tilpasser seg veldig godt til utskifting. For meg gjorde det mye bra, sier Ana.

Journalisten hevder at søket etter den beste typen hormonerstatning bør være en individualisert prosess, med tanke på egenskapene til hver enkelt pasient.

«Det jeg tror du trenger å ha er informasjon. For deg å velge, kvinne, om du skal gjøre den klassiske hormonerstatningen, hvis du skal velge en annen type hormonerstatning, fordi det er flere, hvis du ikke vil gjøre det og du vil gå gjennom symptomene, men du vil at de skal være mindre aggressive, ta noe bare for å redusere symptomene dine, du kan velge, sier han.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here