“Tre operatører er bedre enn fire”: Rostelecom vurderer å kjøpe Megafon

Rostelecom vurderer kjøp av mobiloperatøren Megafon fra USM Group, melder media. På denne bakgrunnen steg verdien av Rostelecoms verdipapirer med 10 % ved åpningen av handelen. Markedseksperter sier samtidig at det ikke er forhandlinger om en avtale mellom selskapene for øyeblikket. Federal Antimonopoly Service (FAS) mottok heller ingen forespørsler om å kjøpe MegaFon.

Vanskelig kjøp

Det faktum at Rostelecom forhandler om oppkjøpet av MegaFon fra Alisher Usmanovs USM Group mandag 30. januar, ble rapportert av Kommersant. Den statlige operatørens interesse i eiendelen ble bekreftet av flere markedsaktører. I følge publikasjonen ble kjøpet sendt inn for godkjenning i slutten av 2022. FAS rapporterte imidlertid at det ikke var noen søknader fra Rostelecom om oppkjøp av en mobiloperatør. Megafon nektet å kommentere situasjonen. 

Rostelecom er ikke den eneste konkurrenten for kjøp av eiendelen. Andre investorer, inkludert ikke-kjerne, er også interessert i Megafon, spesifiserte markedseksperter. 

«Det er ikke sikkert at det blir Rostelecom. Det kan være VTB Group, det kan være en annen statseid bank. Uansett kan en slik avtale være ekstremt komplisert, og alt avhenger av nyansene som vi ikke kjenner nå, sa Eldar Murtazin, en ledende analytiker ved Mobile Research Group , i et intervju med The Company .

På slutten av fjoråret begynte Megafon å kjøpe teleselskaper fra USM Group. OneFactor, en utvikler av analytiske plattformer basert på kunstig intelligens, oneFactor, en programvareutvikler og leverandør av forretningsstøttesystemer «Nexsign», en Internett-betalingsprosessor «Inplat» og en systemintegrator «Talmer» har allerede gått over til operatøren.

Ifølge Finam Group-analytiker Leonid Delitsyn er MegaFons verdi i dag omtrent 616 milliarder rubler. Den endelige prisen på eiendelen kan avhenge av hvordan gjelden er strukturert.

“Grønn” reaksjon fra markedet

Aksjemarkedet reagerte positivt på meldinger om en potensiell handel. Mandag 30. januar omsettes Rostelecom-aksjer i grønn sone. Det daglige maksimumet ble registrert ved åpningen av handelen: prisen på verdipapirer hoppet for øyeblikket med 10% og nådde 61,89 rubler per lot. 

Etter morgenhoppet ble prisen litt korrigert, fra 17:59 Moskva-tid handles aksjene til 58,77 rubler per aksje (+4,22%).

Megafon forlot den offentlige auksjonen i 2018 på grunn av en endring i selskapets prioriteringer. Tidligere ble papirene handlet på børsene i London og Moskva. I 2021 innrømmet selskapets ledelse, som offentliggjorde finansplanen for 2021-2023, muligheten for å gå tilbake til auksjonen. 

«Hvis vi på et tidspunkt innser at vi som operatør er klare for dette trinnet, vil vi diskutere det. Det er ingen kontraindikasjoner. Synergiene som selskapet planla å motta, fikk det, sa Khachatur Pombukhchan, generaldirektør i MegaFon, den gang.

Strategisk partnerskap

Forhandlinger om kjøp av Megafon av Rostelecom er foreløpig ikke i gang, det vil være mulig å evaluere en potensiell avtale, dens parametere og konsekvenser først etter at den er fullført, understreket eksperter i et intervju med selskapet. 

«Fra et markedsperspektiv har det vært snakk om å gjøre de fire store til de tre store i lang tid. Og teorien sier at tre operatører er bedre for økonomien enn fire: konkurransen vedvarer og operatørene mister ikke insentiver for utvikling, på den annen side er det ikke nødvendig å duplisere investeringer – du må bygge tre, ikke fire nettverk, ” sa sjefredaktør for Telegram- kanal “Ikke-digital økonomi” Oleg Salmanov . Ifølge ham vil dette på lang sikt føre til kostnadsbesparelser for operatørene og en nedgang i mengden installert utstyr.

Mobile Research Group bemerket at Rostelecom allerede eier 100 % av Tele2 og sammenslåingen av de to mengdene (MegaFon og Tele2) er umulig fra et konkurranserettslig synspunkt. Uansett vil MegaFon måtte «eksistere uavhengig i en eller annen form», ifølge analyseselskapet.

«Hvis en slik avtale går gjennom og det virkelig blir Rostelecom, vil det være nødvendig for MTS og Beeline å slå seg sammen. Det kan være et strategisk partnerskap eller andres kjøp. Da skal vi gå fra Big Four-markedet til Big Two-markedet, hvor det vil være to selskaper som konkurrerer med hverandre. Hvor lønnsomt og godt det er er et åpent spørsmål. Vi har et svært konkurransedyktig operatørmarked. Lave priser og kommunikasjon av høy kvalitet er resultatet av denne konkurransen,” kommenterer Murtazin. 

Hvis vi snakker om kunder, kan sammenslåingen av selskaper bidra til å forbedre nettverksdekningen for abonnenter til begge operatørene, med forbehold om gjensidig bruk av MegaFon- og Tele2-nettverk, bemerker Salmanov.

«MegaFon, etter å ha kjøpt Yota, har allerede den beste situasjonen når det gjelder frekvenser for 4G. I tillegg, selv om partene er enige, vil FAS si “ok”, selv om det fortsatt er spørsmål, og avtalen vil skje raskt, noe som er sjeldent, så er ikke nettverksintegrasjon en rask forretning. Så i nær fremtid bør Megafon-kunder definitivt ikke forvente endringer,” konkluderte eksperten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here