9 typer medisiner som kan forårsake kronisk tretthet

Er du alltid sliten og vet ikke hvorfor? Ta en titt på medisinskapet der du oppbevarer medisinene dine, inkludert de som er kjøpt uten resept. Det kan være årsaken til trettheten din! I denne artikkelen snakker vi om 9 typer medisiner som kan forårsake kronisk tretthet…

Kronisk tretthet , som rammer millioner av mennesker, kan ha forskjellige årsaker. Mange ganger er det konsekvensen av tilstander som anemi, multippel sklerose eller depresjon. Men hvis en sykdom ikke har skylden, kan det bare være en bivirkning av en medisin.

Her er en liste over noen medisiner som kan være relatert til kronisk tretthet. Kanskje du i den kan identifisere den som har deg praktisk talt uten styrke, og du kan snakke med legen din for å se om han kan finne et alternativ.

1. Legemidler tatt for å regulere blodtrykket

Målet er å senke trykket i blodårene. Dermed gjør ikke hjertet så mye anstrengelse for at blodet skal sirkulere i hele kroppen. Blant dem: lisinopril (Prinivil, Zestril); amlodipin (Norvasc); hydroklortiazid (HCTZ); furosemid (Lasix); og metoprolol (Lopressor, Toprol).

Hvorfor forårsaker de tretthet? De bremser hjertets handling og demper sentralnervesystemet. Spesielt diuretika kan redusere vitaminene og mineralene som gir kroppen energi.

Alternativer. Legen din kan kanskje bruke en annen medisin. Diltiazem (Cardizem) er et godt valg. Og prøv å inkludere mer fisk i kostholdet ditt, eller ta et omega-3-tilskudd.

2. Statiner og fibrater

De brukes til å behandle høyt kolesterol . De mest kjente statinene er atorvastatin (Lipitor), rosuvastatin (Crestor) og simvastatin (Zocor). Det mest brukte fibratet er fenofibrat (Tricor).

Hvorfor forårsaker de tretthet? Statiner undertrykker produksjonen av visse celler i musklene, og stopper deres vekst. Ifølge noen forskere forstyrrer de også energiproduksjonen på cellenivå. Overskudd av fibrater kan skade nyrene og til og med forårsake nyresvikt.

Alternativer. Hvis du tar disse medisinene og har bare litt forhøyet kolesterol, kan du kanskje redusere det ved å gå ned i vekt, spise en diett med lite mettet fett og trene regelmessig.

3. Protonpumpehemmere

De brukes til å behandle gastroøsofageal refluks (GERD – halsbrann) og lignende lidelser. Blant dem: esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec) og pantoprazol (Protonix).

Hvorfor forårsaker de tretthet? Hvis du tar dem i tre måneder, risikerer du å senke magnesiumnivået i blodet, noe som forårsaker tap av appetitt, tretthet og svakhet.

Alternativer. Food and Drug Administration (FDA) anbefaler at leger sjekker magnesiumnivået i blodet. Hvis du må avbryte disse medisinene, gjør det under legens veiledning, aldri på egen hånd.

4. Benzodiazepiner

De er kjent som beroligende midler eller anxiolytika, og brukes til å behandle problemer som angst , muskelspasmer osv. Blant dem: alprazolam (Xanax), klonazepam (Klonopin), diazepam (Valium), lorazepam (Ativan) og temazepam (Restoril). ).

Hvorfor forårsaker de tretthet? Ved å redusere aktiviteten i sentrale deler av nervesystemet, beroliger de deg og gjør deg trøtt.

Alternativer. Snakk med legen din. Det er andre måter å prøve å håndtere angst på hvis den ikke er for alvorlig (som yoga, meditasjon, psykoterapi, enda mer trening) og fysioterapi, akupunktur, massasje osv. som kan hjelpe og lindre tretthet.

5. Antihistaminer

De brukes til å forbedre eller forhindre symptomene på allergier (allergisk rhinitt) . Noen tjener også til å forhindre svimmelhet, kvalme, oppkast og angst.

Hvorfor forårsaker de tretthet? Antihistaminer er beroligende midler, og noen forårsaker tretthet og døsighet, og noen ganger svimmelhet og svakhet. Eldre mennesker bør ikke bruke difenhydramin (Benadryl) på grunn av dens kraftige beroligende effekt, som øker risikoen for fall og beinbrudd. De bør heller ikke bruke fexofenadin (Allegra), som øker tretthet og kan skade nyrene.

Alternativer . Loratadin (Claritin) og cetirizin (Zyrtec) som har lavere risiko for å forårsake tretthet.

6. Antidepressiva

De brukes til å behandle depresjon samt spiseforstyrrelser og atferdsforstyrrelser, kroniske smerter og noen hormonelle lidelser. Blant de mest kjente: duloksetin (Cymbalta), fluoksetin (Prozac), paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft) og venlafaksin (Effexor).

Hvorfor forårsaker de tretthet? Tretthet er en bivirkning av antidepressiva. Men fordi de også kan forverre tretthet forårsaket av andre forhold, er det vanskelig å avgjøre hvorfor de forårsaker det.

Alternativer. Legen din kan kanskje justere dosen, eller bruke en ikke-medikamentell behandling.

7. Antipsykotika

De brukes til å behandle schizofreni , bipolar lidelse og andre alvorlige psykiatriske tilstander. Disse inkluderer: aripiprazol (Abilify), haloperidol (Haldol), olanzapin (Zyprexa), risperidon (Risperda) og ziprasidon (Geodon).

Hvorfor forårsaker de tretthet? Antipsykotika er kraftige depressiva. Mange av dem senker også dopaminnivået, noe som også forårsaker døsighet.

Alternativer. Legen din kan kanskje redusere dosen eller bytte til en annen medisin.

8. Antibiotika

De brukes til å behandle infeksjoner forårsaket av bakterier, eller for å forhindre infeksjoner som kan komplisere kirurgi eller andre medisinske prosedyrer. Antibiotika inkluderer: amoxicillin (ulike merker), azitromycin (Zithromax), ciprofloxacin (Cipro) og levofloxacin (Levaquin).

Hvorfor forårsaker de tretthet? Det er kjent at de kan forårsake tretthet, men årsakene er ikke klare.

Alternativer. Mange medicinske fagfolk mener at antibiotic er overforskrevet. Hvis du har en infeksjon, spør legen din om du virkelig trenger antibiotika, eller om du kan vente og se om kroppen din bekjemper det på egen hånd. Men hvis have foreskriver det til deg, he ikke stopp før du konsulterer ham eller henne. Følg instruksjonene deres angående dosering, frekvens og behandlingsvarighet.

9. Diuretics

De brukes til å behandle høyt blodtrykk, glaukom, ødem, hjertesvikt og andre tilstander.

Hvorfor forårsaker of tretthet? De kan forstyrre balansen av elektrolytter (mineraler som natrium, kalium, etc.) i kroppen. Denne ubalansen kan forårsake helseproblemer, inkludert tretthet og muskelsvakhet.

Alternativer. Snakk med legen din om å redusere saltinntaket, trene mer og begrense væskeinntaket.

Selvfølgelig er det noen ting du kan gjøre for deg selv som bidrar til å redusere tretthet, uansett årsak. Prøv for eksempel å få nok søvn om natten, tren regelmessig, drikk mye vann og spis et balansert og sunt kosthold. Det kan hjelpe å lære noen former for avspenning, som yoga eller meditasjon; Unngå alkohol- og narkotikabruk, og ikke røyk. Men det viktigste er å konsultere legen din hvis du lider av kronisk tretthet for å finne den sanne årsaken og avhjelpe den med passende behandling.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here